Näin kaupunkipäättäjä voi rakentaa kauniimpaa kaupunkia
Kaupunkien arkkitehtuuri ei ole vain teknisiä ratkaisuja ja tehokkuutta, vaan myös esteettistä kokemusta, joka vaikuttaa suoraan asukkaiden hyvinvointiin ja ympäristön vetovoimaan. Helsingin kasvu mahdollistaa sen, että päättäjillä on vipuvartta vaatia rakennuttajilta kauniita ja visuaalisesti miellyttäviä ympäristöjä, jotka kestävät aikaa ja houkuttelevat uusia asukkaita.
Kaupunkipäättäjien keskeisin vaikuttamisen paikka rakennusten esteettisyyteen tapahtuu kaavamääräysten laatimisen ympärillä. Niillä voidaan ohjata rakennuttajia luomaan esteettisesti korkeatasoista arkkitehtuuria, joka sisältää koristeellisuutta, sopusointuisia värejä, harkittuja ikkunoita ja kattoja sekä yksityiskohtia, jotka tekevät rakennuksista ainutlaatuisia.
Esimerkiksi muuratut tiilirakennukset, harjakatot, pastellinsävyt ja monipuolinen aukotus rikastavat katukuvaa, mutta eivät tee rakentamisesta kannattamatonta rakennuttajalle. Tämänlaista kaupunkikuvaa ei synny itsestään, vaan sen mahdollistaminen vaatii päättäjiltä vuoropuhelua rakennuttajan kanssa eri vaihtoehtojen toteuttamiskelpoisuudesta, selkeiden kaavamääräysten asettamista sekä niiden valvomista.
Kaikki viisaus ei asu päättäjien päässä, vaan myös asukkaiden näkemyksiä on hyödynnettävä kaavaprosessissa. Näin varmistetaan, ettei päätösvalta jää yksin budjettivetoisten ratkaisujen varaan, vaan alueet kehittyvät yhteisen edun mukaisesti. Tämä voi tarkoittaa myös vaatimusta säilyttää tai jopa palauttaa alueen historiallisia yksityiskohtia. Kun tämä tehdään vuorovaikutuksessa alueiden asukkaiden kanssa, ei niistä synny vain hengettömiä kopioita, vaan elävää historiaa.
Helsingillä on vipuvartta muuttaa koko rakentamisen painopistettä yksisilmäisen budjettivetoisesta suunnittelusta kauniinpaan ja asukaslähtöisempään yhteistyötä korostavaan kaupunkikehittämiseen. Miksi emme siis tekisi niin? Kaupunkimme ansaitsevat korkealaatuista, innoittavaa ja aikaa kestävää arkkitehtuuria. Helsinki voi olla edelläkävijä kauniissa rakentamisessa, mutta se vaatii rohkeita päättäjiä.
Toni Pakarinen
Kuntavaaliehdokas (kok.)
Oulunkylä
P.S. Olen myös sitoutunut Intbau Finlandin ja Arkkitehtikapinan kuntavaaliteeseihin:
1. Kauneus ja viihtyvyys: Kaavoituksessa ja arkkitehtuurikilpailuissa tulee suosia sellaisia muotokieliä, joista ihmiset tutkitusti pitävät. Rakennusten tulee lisätä asukkaiden ylpeyttä omasta elinympäristöstään.
2. Ympäristöön sopivuus: Uudet rakennukset voivat parhaimmillaan näyttää siltä, kuin olisivat aina olleet osa kaupunkia. Kaikissa rakennushankkeissa tulee pyrkiä sopusointuun ympäröivän kaupunkitilan ja historiallisen rakennuskannan kanssa. Perinteiset arkkitehtuurityylit tulisi myös sallia.
3. Yhteisöllisyys ja osallistaminen: Kaupunkisuunnittelun ja rakentamisen tulee olla osallistavaa, huomioiden asukkaiden näkemykset ja tarpeet. Suunnittelun yhteydessä tulee esittää riittävän aikaisessa vaiheessa tyyliltään selkeästi erottuvia vaihtoehtoja.